dijous, 3 de febrer del 2011

Menys diners per la sanitat i l'ensenyament públics

La situació econòmica, ben galdosa, ha fet que el nou Govern català, hagi decidit estalviar en dos apartats tan bàsics com la sanitat i l'ensenyament. En el cas concret de la sanitat, la mesura adoptada ha estat la de retallar la despesa en 850 milions d'euros tot i que en plena campanya, Mas va assegurar que mantindria la depesa sanitaria "al menys en els dos primers anys de la legislatura". Tot i la reducció pressupostaria el conseller Boi Ruiz ha anunciat que no es suprimiran prestacions. Imagino que els usuaris constatarem ben aviat quin grau de veritat hi ha en la promesa de Ruiz.

Per cert, no deixa de ser sintomàtic de l'orientació ideològica del que el president Mas va anomenar "el govern dels millors", el fet de que el conseller Ruiz, encarregat de gestiionar la sanitat pública, procedeixi de la patronal de la sanitat privada. Ruiz ja ha dit que s'aturarà la construcció d'alguns dels hospitals públics previstos per l'anterior govern. I, ai las, tambè ha aconsellat als ciutadans que seria bo que es fessin socis d'alguna mutua privada. Per si de cas no hi ha massa gent disposada a fer el pas, CiU ja ha anunciat que intentarà oferir reduccions fiscals als que ho facin.

Per la seva banda, el departament d'Ensenyament, ja ha anunciat que retallarà en un 70% els diners que havia previst l'anterior govern per ajudar als co.legis i alumnes de cara a organitzar actvitats a la "setmana blanca" o vacances d'hivern que es faràn el proper febrer A la vegada, estudia suprimir la sisena hora. Una mesura que a més de comportar el comiat de molts dels mestres que varen ser contractats amb motiu d'aquesta ampliació d'horari lectiu, pot suposar una nova discriminació des centres públics en relació als concertats que si que fan les sis hores diàries de classe. De nou, els alumnes de la pública veurien reduit en una hora el seu horari escolar mentre que els de la privada concertada ( i per tant subvencionada per la Generalitat) mantindrien les sis hores actuals.

Això si, malgrat la crisi, "el govern dels millors" pensa suprimir l'impost de succesions que, a hores d'ara i desprès de les retallades fetes el govern Montilla, tan sols afecta a grans propietaris i a persones d'alt nivell econòmic. No beneficia a les classes populars i ni tan sols a les classes mitges. No endevades, Mas va dir que aquest era un executiu "bussines friendly".